Informatie over ijs en sorbet

IJs is koud, ongeveer 0 graden Celsius. Water bevriest namelijk bij die temperatuur. Je hebt verschillende soorten ijs:
- Waterijs: wordt gemaakt van water, suiker en een smaakje.
- Sorbetijs: wordt gemaakt van water, suiker en vruchtenmoes.
- Roomijs: wordt van melk gemaakt met suiker en een smaakje.
IJs kun je maken op verschillende manieren:
- In een ijsmachine.
- Gewoon in de vriezer.
In een ijsmachine worden de ingrediënten constant geroerd terwijl ze bevriezen. Hierdoor krijg je geen grote ijskristallen waardoor het ijs lekkerder van smaak wordt.
Meer over alergien:
Voor de personnen die alergien hebben kunnen ze de sorbets eten. Deze is gemaakt van water suiker en vruchtenmoes.
Sorbetijs is eigenlijk fruitijs zonder melk en room. Om deze reden wordt sorbetijs beschouwd als een veganistisch dessert. Sorbet is niet zo romig als ijs en kouder.
De aanwezigheid van melk in traditioneel ijs verzacht de smaak van het fruit. Daarentegen heeft sorbetijs zonder melk meestal een meer uitgesproken fruitige smaak. Ook is fruitijs niet zoeter dan fruitsorbet omdat beide suikers bevatten.
Meer over calorieën:
Omdat ijs van melk wordt gemaakt, levert het ook eiwitten, vetten en calcium. Daarom is het een voedzamer voedsel dan sorbet. Er zit geen of heel weinig vet en eiwit in de sorbet. Sorbet bevat veel suiker en heeft geen andere voedingsstoffen dan fruitvitamines.
Daarom is sorbetijs beter verteerbaar en bevat het minder calorieën dan ijs:
gemiddeld 100 gram ijs bevat 200 calorieën en sorbetijs bevat 120-150 calorieën.